Som företagare måste man våga begå misstag.

Fikabox bygger på en enkel affärsidé: nyttiga mellanmål och mumsiga snacks, levererade direkt i brevlådan, lagom till fikat. I höstas avslutades den första finansieringsrundan och idag har företaget över 70 investerare, men vägen hit har varit både lång och lärorik.

När Amrit Singh var sju år lämnade han och hans familj Indien för Stockholmsförorten Tumba. De hade redan släktingar som bodde i Sverige, och föräldrarna ville ge Amrit och hans syster bättre förutsättningar än vad hemlandet kunde erbjuda. Entreprenörskapet har varit en naturlig del av Amrits liv så länge han kan minnas.


– När vi kom till Sverige startade pappa ett företag i klädbranschen, berättar Amrit. Efter ett litet tag drev han flera olika klädbutiker och jag fick ofta följa med honom till jobbet. Jag fick snabbt insikt i hur det fungerade och tyckte mycket om att prata med kunderna.

Från praktikant till butikschef
I skolan visade det sig att Amrit hade en naturlig fallenhet för matematik. Han var bäst i klassen och utvecklade också ett stort intresse för fysik.

– I ettan och tvåan använde jag matteböcker för årskurs fyra, och jag lovade min lärare att uppfinna en evighetsmaskin, säger Amrit. Trots det storslagna löftet föll valet på Handelsprogrammet när det var dags att söka in till gymnasiet – intresset för företagande och kundkontakt lockade mer än fysiken. Första praktikplatsen på Stadium ledde vidare till jobb som säljare. Men ambitionen och drömmarna var högre än så och det dröjde inte länge innan Amrit var butikschef.

– Jag har alltid haft tydliga mål och förebilder, utan dem hade jag inte lyckats. En man jag inspireras av är legenden Jack Ma, grundaren av det kinesiska IT-konglomeratet Alibaba Group. Jack Ma har gjort alla misstag man kan göra, men hans motto är att aldrig ge upp och det lever jag också efter.

I England föddes idén till Fikabox
Efter en kort tid på Ikea – företaget kändes alldeles för stort – sökte Amrit sig vidare till Clas Ohlson. Vid den här tiden hade han hunnit träffa sin blivande fru som då var bosatt i England och redan vid anställningsintervjun gjorde Amrit klart för chefen att han hade för avsikt att flytta dit. Det visade sig vara ett lyckokast. Clas Ohlson var just i färd med en etablering i Storbritannien och Amrit fick så småningom en tjänst som säljansvarig för den nya butiken i Birmingham i sitt nya hemland.

– Jag lärde mig mycket i England. Kulturen är annorlunda, och det var här jag fick idén till det som senare skulle bli Fikabox, berättar Amrit.

I England fanns möjligheten att beställa små lådor med snacks, direkt hem i brevlådan. Amrit, som saknade detaljhandeln och började längta tillbaka till Sverige, funderade på om man kunde starta något liknande här. Han började skissa på en affärsplan och kom i kontakt med Nyföretagarcentrum, som visade sig vara till stor hjälp. Omgivningen mötte hans planer med viss tveksamhet. Tänk om planerna inte lyckas? Ska du verkligen säga upp dig från ditt arbete? Men tvivlen från vänner och familj stärkte bara Amrit i hans övertygelse. Både banken och ALMI gick med på finansieringsplanerna, och tillsammans gav de Amrit ett lån på 800 000 kronor.

Utmaningar gör dig starkare
Nu började det verkligt tuffa arbetet.
– När jag ser tillbaka på den första tiden med Fikabox inser jag att jag lyckades tack vare min optimism. Motgångar kan vara stärkande och den företagare som inte vågar begå misstag blir heller inte framgångsrik. En rejäl utmaning dök upp när Amrit fick veta att fabriken i Kina, som han beställt sina första boxar av, hade brunnit ner.

– De sade att de skulle fixa en ny fabrik om jag betalade in pengarna. Till slut hittade jag en ny leverantör, och denna gång begärde jag att få se bilder av de färdiga kartongerna innan de skeppades till Sverige. Och det var tur för logotyperna inne i boxarna saknades. Amrit och Fikabox fick vänta ytterligare två veckor på färdigtryckta kartonger som uppfyllde specifikationerna.
– Det gäller att ha alla steg i avtalen klara och veta var det kan gå fel, konstaterar Amrit.

Kompetensen finns för den som letar
När Amrit skulle anställa sin första medarbetare gick han till Arbetsförmedlingen. Han blev presenterad för en man som då befann sig i fas 3. Mannen kom ursprungligen från England och hade bred erfarenhet av både maskinteknik och IT, precis den kompetens som Amrit behövde till sitt nya företag. Den första rekryteringen blev en lyckoträff och sedan dess har Amrit fortsatt att hitta nya medarbetare med hjälp av Arbetsförmedlingen.

– Det viktiga är inte den formella utbildningen, mina medarbetare måste vara hungriga om de ska kunna tillföra det jag behöver. Det finns en enorm kompetens mitt bland oss, men alla företag är inte lika duktiga på att hitta den.