Kinesiska muren

2 april: Vart är Kina på väg?

Herbert Felixinstitutet och Historielärarnas Förening bjuder in till en gemensam kompetensutvecklingsdag i Eslöv. Temat är Kina och kunniga kinakännare gästar Eslöv för att föreläsa om Kina. Under senare år har vi i Sverige hört och sett på nyheter och kunnat få ta del av ett Kina som har vaknat upp som stormakt.  Med denna kompetensutvecklingsdag hoppas vi kunna bjuda på såväl historiska perspektiv som hur Kinas historia påverkar landets relationer till omvärlden. Andra perspektiv  kommer också att beaktas exempelvis befolkningspolitiken.

Pris: Endast 300 kronor. Sparbanksstiftelsen Finn har möjliggjort det låga priset. För medlemmar i Herbert Felixinstitutet eller i Historielärarnas förening är det gratis. Passa på att bli medlem i Herbert Felixinstitutet eller i Historielärarnas Förening och kom gratis till fortbildningsdagen.

 

Schema:

09:00-09:30 Fika och registrering

09:30-09:45 Inledning

09:45:-10:35 Ola Wong  ”Kinas vägar från Opiumkrig till supermakt”

10:40-11:30 Ingemar Ottosson “Från S.t Aluoben till Nya Sidenvägen. Kina och Väst genom tidern”

11:30-12:45 Lunch

12:45- 13:35 Lisa Eklund ”För få kvinnor? Nära relationer och familjebildning i det könsskeva Kina.”

13:40- 14:30 Torbjörn Lodén “Vad är det som händer i Kina? Om Kinas utveckling i ett historiskt perspektiv?”

14:30- 15:00 Frågestund

 

Föreläsare:

Ola Wong är en författare, Kinakännare och en prisbelönt journalist. Wong skriver för Svenska Dagbladet med flera tidningar.

Lisa Eklund är filosofie doktor och arbetar vid Sociologiska institutionen i Lund med fokus på socialpolitik, familj, befolknings- och genusfrågor.

Ingemar Ottosson är docent vid Lunds universitet, samt gästprofessor vid universitetet i Ningbo, Folkrep. Kina. Han forskar om Sveriges och Västeuropas kontakter med Östasien genom tiderna.

Torbjörn Lodén  är professor emeritus i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet och ledamot av Kungl. Vitterhetsakademien.. I sin forskning har han framför allt intresserat sig för Kinas idéhistoria. Han besökte Kina första gången 1970 och var åren 1973-76 svensk kulturattaché i Peking. I olika omgångar och under flera år har han verkat som gästprofessor i Hongkong och Peking, och han har också gästföreläst vid rad universitet i Asien och västvärlden. Två av hans senaste böcker är Konfucius samtal (2016) och Kinas vägval – från himmelskt imperium till global stormakt (2012).

 

 

Anmälan:

Datum: 2/4

Pris: 300 kronor (gratis för medlemmar i Historielärarnas Förening eller Herbert Felixinstitutet)

Ort: Eslöv

Lokal: Medborgarhuset i Eslöv

Senast anmälan: 25/3